TCP har til huse i Allinge på Kirkepladsen. Bag de tre bogstaver gemmer sig bornholmeren Tue Pelle Christiansen. Han er beskikket landinspektør og manden bag øens eneste landinspektørfirma. Han er 37 år gammel - og dermed landets yngste af slagsen.


TPC har til huse i Allinge på Kirkepladsen. Bag de tre bogstaver gemmer sig bornholmeren Tue Pelle Christiansen. Manden bag det eneste bornholmske landinspektørfirma og beskikket landinspektør. Han er 37 år gammel, og det gør ham til landets yngste.

Tue er Bornholms eneste landinspektør - og landets yngste, med egen praksis.
Han og hans ansatte, er involveret i 99 procent af alt, hvad der bygges på Bornholm. Det er ikke så lidt - og derfor har de også rygende travlt.
Tue overtog firmaet efter sin daværende chef i 2010. Dengang lå det i Rønne, og alt blev udført i hånden, med papir og blyant. Til en start flyttede han firmaet hjem i egen bolig. Senere købte han den gamle bygning på Kirkeplads sammen med kæresten Nicoline, hvor begge i dag driver hver deres virksomhed fra.
TPC’s arkiver går helt tilbage til 1875. De ældste bøger rummer små, fine håndtegninger udført med blæk eller blyant med påtegnede mål. Alle nye tegninger arkiveres både digitalt og analogt, da landinspektører har arkivpligt. Tue har tre ansatte, og mangler hele tiden kvalificeret arbejdskraft.

Mangel på uddannede
Faget har en konstant mangel på uddannede, så landinspektører og ditto målere kan stort set vælge og vrage mellem arbejdspladser. Landinspektørforeningen gør en del for at rekruttere nye studerende til den lidt støvede og gammeldags jobtitel.

Tue vil gerne slå et slag for de spændende oplevelser faget byder på; Han er selv begejstret for de juridiske aspekter i jobbet. Han fortæller, at en landinspektør også er en slags dommer hvis der opstår tvister, omkring placering af et skel: Så afholder man en mini-retssag på stedet, hvor landinspektøren fastlægger skellets beliggenhed, fortæller han, og kalder sig selv ’skellets repræsentant’.

Med gode jobmuligheder og lønninger, kan man undre sig over, hvorfor der ikke er flere der vælger landmålervejen. For at blive landinspektør eller landmåler, skal man være først og fremmest kunne lide matematik, og være klar til en afvekslende hverdag, både foran en pc og ude i felten, ofte iført gummistøvler.

Der findes omkring 50 landinspektørfirmaer i Danmark, og tallet falder hvert år.


Læs mere om TCP her